סיפורים ומתכונים רבים נכתבו על סיר הפויקה. סיר זה הגיע מאפריקה ומשם נדד להולנד ואז אלינו.
הסיר עשוי מברזל יצוק וצורתו הקמורה מאפשרת לו לפזר את החום בצורה אחידה בכל נקודה ונקודה בסיר, וזאת בניגוד לסירים רגילים בהם החום מרוכז אל התבשיל ממקור החום בלבד (תחתית הסיר). זה הופך אותו אידיאלי לבישול ארוך על מקור אש חשוף, כמו מדורה או גחלים לוחשות.
פויקה מתכון עוף
מתאים לעונת החורף
המרכיבים:
2 תפוחי אדמה
2 גזרים
1 שורש כוסברה
8 שוקיים של עוף
פטריות טריות – לפי הטעם
2 כוסות אורז מושרה במים
למרינדה:
2 כפות דבש
1/4 כוס רוטב סויה
3 כפות שמן זית
5 שיני שום כתושות
אופן ההכנה:
- משחימים את העוף והפרגיות בסיר.
- לאחר השחמה, מוסיפים את כל הירקות, יוצקים את המרינדה, מוסיפים מים עד לכיסוי העוף והירקות ונותנים לתבשיל להתבשל. מכניסים לשקית קוקי את האורז ומכניסים לסיר.
- לאורך הבישול מוודאים שיש מספיק נוזלים.
מתכון לפויקה בשר - עונת חורף
המרכיבים:
2.5 ק"ג סינטה
4-5 עצמות
250 גרם שפונדרה חתוך לקוביות
2 ראשי שום
4 תפוחי אדמה
2 בטטות
5 בצלים
2 סלקים
2 פלפלים
3 גזרים
1 בקבוק יין אדום
שמן זית
מלח
פלפל גרוס
כמון
אופן ההכנה:
מקלפים את ירקות השורש וחותכים לחתיכות גדולות, ומחממים את סיר הפויקה עם מעט שמן זית.
מניחים את ירקות השורש והשפונדרה בחלק התחתון של הפויקה. מסדרים מעליהם את הסינטה ואת שאר הירקות והעצמות מניחים מסביב ומעל הסינטה.
מפזרים את התבלינים ומוזגים את היין, כשגובהו לא יותר מחצי גובה של התבשיל וסוגרים את המכסה.
פותחים מדי פעם את המכסה ושומרים שיהיה כל הזמן שהנוזלים מבעבעים.
הסינטה צריכה להתבשל כשעתיים וחצי לפחות בתוך הסיר, לאחר מכן מוציאים אותה ופורסים לאט ובעדינות.
מתכון לסופגניות בסאג'
מרכיבים:
2 כפיות שמרים יבשים
1/2 כוס מים חמימים
1/4 כוס סוכר + כפית סוכר
2.5 כוסות קמח לבן
2 ביצים
40 גרם חמאה בטמפרטורת החדר
שמן לטיגון
2 כפיות מלח
50 גרם אבקת סוכר
מילוי שאוהבים: ריבת תותים, נוטלה, ריבת חלב וכו'
אופן ההכנה:
בקערה מערבבים את השמרים עם המים וכפית סוכר. מניחים בצד 10 דקות.
בקערה שמים את הקמח, ויוצרים בתוכו גומה. שופכים לתוכה את המים עם השמרים, ביצים, שאר הסוכר, החמאה והמלח.
מערבבים עד שנוצר בצק דביק.
מעבירים למשטח ולשים כשמונה דקות עד שמקבלים בצק במרקם רך.
מעבירים את הבצק לקערה משומנת, מטלטלים אותה מעט כך שכל הבצק יצופה בשמן, ומכסים במגבת לחה. מניחים לבצק להכפיל את נפחו במשך כשעה.
יוצרים עיגולים ושמים אותם לנוח כחצי שעה. בינתיים שמים שמן בסאג' ונותנים לו שיתחמם במדורה.
מניחים כל עיגול בצק בשמן הרותח בעזרת כף מחוררת, ומטגנים כ-45 שניות מכל צד, עד להזהבה. מעבירים את הסופגניות למגש עם נייר סופג ומזריקים ריבה ושמים אבקת סוכר
ממלאים שקית זילוף עם צנתר במילוי שבחרתם, מחוררים בראש הסופגניה וממלאים
מתכון למשקה שוקולד לבן
מרכיבים:
2 כוסות חלב
חצי חפיסה של שוקולד לבן
מעט תמצית וניל
קורט מלח ים
קישוטים: פירורי שוקולד לבן, חלב ושוקולד מריר, קצפת, משמל, פירורי עוגיות שוקולד, ליקר בטעמים (לגרסה למבוגרים)
אופן ההכנה:
מבשלים את החלב, שוקולד, וניל ומלח תוך כדי טריפה מדי פעם על אש נמוכה עד לקבלת קצף וחם מאוד.
מחלקים בין ספלים ומקשטים